Hier is een artikel over topping voor cupcakes!
Van roomboter tot marshmallow fondant :D
Veel smulplezier ♥ x
Frosting
Ingrediënten voor minimaal 12 cupcakes
45 gram bloem
240 ml melk, op kamertemperatuur
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
5 ml vanille extract
Doe de bloem en de melk in een steelpannetje. Klop het mengsel eerst met een garde goed door, zodat je met een klontvrij beslag aan de slag kunt. Zet nu pas het pannetje op het vuur.
Breng het rustig aan de kook en zet het daarna meteen op laag vuur. Blijf steeds goed roeren zodat het beslag niet gaat aanbranden en klonteren. Voor een klontvrij resultaat blijf je continue roeren.
Het beslag wordt nu steeds dikker en na ongeveer 5 minuten (steeds blijven roeren) is het mengsel dik genoeg. Er moet een houten prikker recht op in het beslag kunnen staan. Schep het beslag in een kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen in een andere kom de zachte boter
flink smeuïg en luchtig met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nu langzaam de
poedersuiker toe en tot slot de vanille. Tussendoor mix je steeds alles goed
door met de mixer. Als alles goed is gemengd voeg je de afgekoelde
melk/bloem-mix toe en mix daarna nog eens 5 minuten op middelhoge snelheid met
de mixer. Het geheel nogmaals afdekken met plastic folie en 15 minuten in de
koelkast zetten. Daarna is de frosting klaar voor gebruik! Mocht de frosting
onverhoopt iets te dun zijn naar je zin, voeg dan wat extra poedersuiker
toe.
- Laat cupcakes eerst goed afkoelen voordat je de frosting aanbrengt. Je kunt
de frosting kleuren met kleurstof, op smaak brengen en versieren zoals je wilt.
- De frosting maak je bij voorkeur op de dag zelf. Lukt dit
niet dan kun je de topping afgedekt in de koelkast 1 tot 3 dagen bewaren.
- In de vriezer kun je deze frosting 2-3 maanden bewaren.
- Laat de frosting uit de koeling, voor gebruik eerst helemaal op kamertemperatuur komen.
- Laat de frosting uit de koeling, voor gebruik eerst helemaal op kamertemperatuur komen.
- Je kan frosting ook nog in aardbeien, banaan, sinaasappel of peer maken wat je maar wilt! Dan moet je het fruit pureren met een staafmixer of keukenmachine en schep de puree door de frosting met een
spatel. Breng de frosting aan op de cupcakes met een spatel of spuitzak met
grote ronde tip.
Marshmallow fondant
Ingrediënten
1 zak witte marshmallows (+/- 300 gram)
2 eetlepels water
500 gram poedersuiker
kleurstofjes
plastic zak en wegwerpandschoentjes
Doe de witte marshmallows in een kom en voeg het water toe. Zet de kom
ongeveer 1 minuut op 800 watt in de magnetron. Roer daarna goed door, tot de
massa glad is geworden. 1 zak witte marshmallows (+/- 300 gram)
2 eetlepels water
500 gram poedersuiker
kleurstofjes
plastic zak en wegwerpandschoentjes
Doe de witte fondant in een plastic (ziplock) zak en voeg een druppel kleurstof toe. Sluit de zak en kneed de zak met de kleurstof totdat de fondant helemaal is gekeurd. Je kunt ook werken met wegwerphandschoentjes en voorzichtig wat kleurstof op de fondant aan brengen met een houten prikker. Kneed de fondant goed tot alle kleurstof is opgenomen en de fondant egaal gekleurd is.
Als de fondant iets te hard is geworden, verwarm het dan enkele seconden in de magnetron. Als het te droog voelt, kneedt dan wat boter door de fondant. Als het te zacht is, kneedt dan wat poedersuiker door de fondant.
Oreo topping
Ingredienten: 250 gram poedersuiker250 gram zachte boter
2 eetlepels heet water
1 theelepel vanille extract
6 ( fijn) verkruimelde Oreo koekjes
Doe de zachte boter in een kom en mix de boter tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix steeds tussendoor door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. Voeg water en de vanille extract toe en mix nog eens goed door met de mixer. Als laatste meng je de fijn verkruimelde Oreo koekjes door het mengsel.
Monchou topping
Ingrediënten voor 12 cupcakes100 gram boter
200 gram monchou
120 ml stijf geklopte slagroom
250 gram poedersuiker
2 theelepels vanille extract
2 theelepels hazelnoot extract
175 gram stukjes gehakte witte chocolade
Laat de witte chocolade smelten in de magnetron of in een pannetje op middelhoog vuur. In een andere kom meng je de poedersuiker, de zachte boter en monchou. Voeg dan de gesmolten chocolade bij het botermengsel.
Mix het beslag en voeg de geklopte slagroom, vanille en hazelnoot extract toe. Voeg naar wens meer slagroom toe om de topping steviger te maken. Laat het geheel 10 minuten opstijven in de koelkast. Smeer deze frosting met een spatel op de cupcakes.
Room topping
200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
40 gram poedersuiker
zelf gele room maken:
250 ml melk
25 gram bloem
50 gram suiker
2 eierdooiers
1 zakje vanillesuiker
Doe 2 eierdooiers en de bloem in een middelgrote kom. Voeg 2 eetlepels melk toe en klop met een garde tot een luchtig en glad geheel.
Schenk de resterende melk in een pan en breng het rustig aan de kook. Als de melk kookt haal je de pan van het vuur. Voeg de hete melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel en blijf steeds goed roeren met een garde.
Hierna breng je het ei-melkmengsel weer aan de kook, let op dit gaat heel snel. Zet het vuur daarom op de laagste stand. Blijf steeds roeren met een garde of houten lepel zodat het mengsel klontvrij blijft. Na ongeveer 2 minuten kun je de pan van het vuur halen.
Schenk het mengsel over in een kom, voeg de suiker en vanillesuiker toe, roer alles nog eens goed door met de garde en laat de room afkoelen.
Mix de boter zacht en luchtig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf steeds tussendoor mixen met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nu de afgekoelde room toe en mix alles nog eens goed door met de mixer op middelhoge snelheid tot een luchtige topping.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten